Mira

Ik ben samen met mijn honden vanuit Afrika naar Nederland gekomen. Ik had nooit honden gehad, en plotseling stonden er twee verwaarloosde pups op mijn stoep die ik heb geadopteerd. Toen ik bijna een jaar later naar Nederland kwam, kwam ik er pas echt achter dat ik mijn hondjes niet goed begreep en ik dus ook veel fouten heb gemaakt bij het opvoeden van de pups. In Nederland aangekomen ben ik op zoek gegaan naar in de wirwar van hondenkenners, zelfbenoemde therapeuten en websites waar iedereen z’n zegje kan doen. Gelukkig kwam ik Marit tegen en die heeft me in een paar uur meer van het gedrag van een hond geleerd dan ik gedurende het hele eerste jaar had begrepen.

Los van de praktische tips zijn een aantal lessen van Marit me bijgebleven. Ten eerste vertelde ze dat Flip en Mira nog echte honden zijn. Niet dat andere honden dit niet zijn, maar veel honden die ik in Nederland tegen kom zijn slecht gemanierd en wonen in een appartement, waarvan ik altijd heb gedacht dat dit fout was. Een hond is voor mij geen gezelsschapsdier die bestaat ten gunste van de mens, maar het is een bijzondere relatie die gelijkwaardig is. Met de opmerking dat Flip en Mira een soort van “pure” honden waren, wist ik meteen dat ze mijn visie over de relatie met honden begreep, en ook dat ze een benadering had waar ik me goed in kon vinden.

Een tweede benadering die Marit me heeft geleerd is ook tot op de dag van vandaag zeer waardevol in mijn omgang met Mira (Flip heeft intussen een andere familie gevonden). Als ik in mijn gedachten een beeld heb over bijvoorbeeld een lange reis in een kooi, of een bezoek aan de dierenarts, dan kunnen negatieve gedachten Mira beinvloeden. Ik denk in mijn gedachten bijvoorbeeld niet meer dat Mira mij wel zal beschermen als er bijvoorbeeld een inbreker is. Ik probeer naar haar over te brengen dat ik haar zal beschermen, want angst voor buitenstaanders was een van de problemen van Mira. Nu zorg ik dat ik de leiding neem en ze hoeft zich nergens zorgen over te maken, zodat ze kalm is en niet constant gestrest is in nieuwe situaties. Dit doe ik dus niet alleen met mijn gedrag, maar ook door de manier waarop ik denk en dat heb ik te danken aan de visie van Marit.

Ik heb de hulp van Marit zeer gewaardeerd en zou iedereen met een hond aanraden om eens met haar om de tafel te zitten. Niet alleen in het voordeel van de baas, maar ook om onze hondjes het leven te geven wat ze het recht op hebben.

Daniel & Mira vanuit Congo