Tyson

Tyson is na het eerste mailcontact aan het werk met de tips en het gaat al een stuk beter!

"Tyson hebben mijn vriend en ik in juli 2009 uit het asiel gehaald. toen was hij ong. 3 jaar oud. Vrijwel geen informatie bekend over hem, hij is gevonden in een leegstaand huis waar hij (blijkend uit de vele ontlasting die er lag) toch al een paar dagen alleen heeft gezeten. Het gedrag waar ik graag advies over zou willen hebben is zijn houding naar onbekende mensen toe.

Als vreemde mensen op straat hem direct benaderen door naar hem toe te lopen, hem aan te kijken en vooral als ze tegen hem praten begint hij te blaffen of te grommen. in deze situaties zit hij overigens altijd aan de riem want het is buiten op straat."

Omschrijving

Hoe hij reageert op verschillende mensen is heel erg verschillend ik zal het proberen te omschrijven

  • als mensen hem negeren is alles prima en voelt hij zich overal op zijn gemak. Hij gaat mee in de bus. trein, volle stations, terras. Overal ligt hij rustig. Als iemand met me komt praten en de hond negeert is er ook niks aan de hand. Tyson wil dan soms gaan snuffelen als dat mag van mij gaat hij snuffelen en als hij genegeerd wordt is het prima en loopt hij terug naar mij (hij is wel gespannen want borstelt soms).
  • wordt hij met veel geluid en bombarie begroet door een persoon die hij niet heel goed kent begint hij te blaffen. Dit doet hij altijd als hij opgewonden is, of iets spannend vind. Dit blaffen vinden sommige mensen al eng maar hij krijgt het commando om te zitten en ik haal hem uit zijn geblaf. Opgelost.
  • Maar nu. Als een onbekende iets tegen hem zegt en oogcontact maakt begint hij te grommen of gromblaffen zoals ik het noem. Deze blaf klinkt dan anders dan de gespannen blaf, want deze begint met een grom. Ik reageer hier op door Tyson Nee, en afhankelijk van de situatie moet hij gaan zitten (met de rug naar de persoon toe) / liggen / of we lopen gewoon verder, weg van de situatie. Ik pak het dus niet direct (omdat ik niet weet hoe). En ik wil er niet te veel nadruk opleggen op het gedrag om ervoor te zorgen dat hij niet nog meer gespannen raakt.

Wat voorbeelden:

  • vandaag zit ik op het terras een broodje te eten. Ty ligt naast me op de grond. En vrouw passeert en stopt en zegt iets van hallo hondje. Tyson komt gaat in zithouding en gromt. De vrouw reageert daarop en Tyson wil opstaan en gromt weer.
  • in het trappenhuis kom ik wekelijks mede bewoners tegen. We zeggen elkaar gedag en passeren elkaar. Niks aan de hand. Tijdje terug passeerde ik de buurvrouw, ik was voorbij Tyson achter me en ze richtte zich naar Tyson, gebogen en ze zei wat tegen hem weer deed hij lelijk. toen ze het nog eens probeerde viel hij uit.

Nu komt dit allemaal niet heel vaak voor omdat ik gewoon zeg "nee hij wilt niet geaaid worden nee laat hem maar met rust".

Dit gedrag zie ik al sinds het begin dat ik hem heb. Eerst dacht ik het gaat vanzelf wel over als hij de mensen weer vertrouwd. Toen dacht ik Ja hij is nu eenmaal zo.

Maar toen ik vanmorgen weer even het dagboek van Peer had gelezen en Tyson toevallig vandaag dus weer lelijk deed dacht ik: Ik ga dit aanpakken.

Alvast bedankt!
A. 
 

Twee weken later onder mail begeleiding van DogDoc:

Mijn positieve gedachtes als hij het goed doet zijn al een beloning op zich. We hebben nu (op 1 dag na) iedere dag geoefend met het ontmoeten van nieuwe mensen. En ik moet zeggen ik zag er een beetje tegenop om mensen aan te spreken en Ty van zijn "slechtste" kant te laten zien. ( vooroordelen zijn er al genoeg he) maar ik moet zeggen het is me meegevallen tot nu toe. Mensen willen in tegenstelling tot wat ik dacht graag helpen. En het oefenen gaat vrij goed. 
Dus bedankt! Dankzij je blog over Peer en zijn streken en vooruitgangen heb je mij het duwtje gegeven er serieus mee aan de slag te gaan.
We blijven jullie volgen!

A. 

Terug naar ovezicht