WOOFCAMP

Waarom WOOFCAMP zo goed is voor baas en hond?

Veel mensen laten hun hond (te) vaak achter een bal aan rennen maar heb jij je als baas wel eens afgevraagd of je dit doet voor de hond of voor jezelf?

Veel baasjes denken dat een vermoeide hond gelukkig is. Maar is dat wel zo? Zouden we niet net zoveel aandacht moeten besteden aan het mentale deel van de hond?

Wat gebeurt er eigenlijk met het lichaam van de hond als deze (met enige regelmaat) achter een bal aanrent?

Overbelasting is natuurlijk het eerste waar men aan denkt. Maar je kunt bij het rennen ook denken aan verwondingen zoals het beschadigen van pezen en spieren of zelfs het breken van botten. Het ene ras is daar gevoeliger voor dan het andere.

Bij jonge dieren kan de beschadiging al snel onomkeerbaar zijn als de pup door zijn jacht gedrag (achter de bal aanrennen) over zijn eigen grenzen gaat.

  

En wat gebeurt er in het koppie?

Het hormoonniveau (adrenaline en cortisol) stijgt en heeft tijd nodig om te zakken. Soms, bij lange en hoge inspanning, kan dit wel dagen duren.

Als de tijd voor het zakken van dit hormoon te kort is voordat het hormoon opnieuw aangesproken wordt, ontstaat er chronische stress. Stress zorgt er op zijn beurt weer voor dat een hond minder goed om kan gaan met zijn leefomgeving.

Wat zijn de alternatieven?

De hond helpen snel te ontspannen is natuurlijk heel mooi. Maar de weg daar naartoe is voor sommige mensen (te) intensief.

Om mensen hierbij (juiste inspanning en ontspanning) te helpen is WOOFCAMP ontwikkeld. WOOFCAMP leert de baas spelenderwijs een heleboel over zijn eigen hond maar ook over andere honden en hun energie. Niet elke hond reageert namelijk hetzelfde op gelijke prikkels van zijn leefomgeving zoals andere honden, de baas, of zichzelf.

Het makkelijkst is te kijken naar hun soortgenoten die geen baas maar wel de vrijheid hebben. Hoe spelen zij? Hoe jagen ze? Wanneer jagen ze, hoe is de interactie met soortgenoten en hoeveel rust nemen zij op een dag?

Natuurlijk zijn de straathonden niet compleet te vergelijken met de meeste huishonden maar het geeft je wel een beter inzicht in dat wat een hond nodig heeft.

Als we dit vervolgens toepassen op het dagelijkse leven van onze honden, zijn we mijn inziens goed bezig.

Wat heeft een hond eigenlijk nodig?

Om de piramide van Maslov als uitgangspunt te nemen kunnen we zeggen dat de volgende bouwstenen in willekeurige volgorde erg belangrijk zijn voor een hond in balans:

Lichamelijke behoeften (primaire behoeften)

 • Slaap
 • Water
 • Eten
 • Beweging

Mentale behoeften (secundaire behoeften)

 • Veiligheid en zekerheid
 • Behoefte aan sociaal contact
 • Uitdagingen

Dat men de laatste tijd meer en meer bezig is met het goed voeren van hun hond is een feit. Dat we, zeker als ze nog jong zijn, veel tijd en energie steken in het een-op-een aanleren van gewenst gedrag van de hond is ook een feit. 

Maar wat gebeurt er met deze een-op-een tijd als de hond uit de ‘moeilijke’ pubertijd fase is? Besteden we nog wel net zoveel (kwali)tijd met onze trouwe viervoeter als in het begin?

Het antwoord is meestal NEE.

De reden is simpel. De hond past in het levensritme van de baas en daarom gaat er meer tijd van de baas naar andere zaken. Logisch…… of niet……?

De hond blijft namelijk wel behoefte houden aan die een-op-een tijd met de baas. De hond blijft ook behoefte houden aan een uitdaging in de vorm die bij zijn energie en levensfase past.

Daarom zijn nu ook steeds meer mensen bezig met hersenwerk voor de hond. Denk hierbij aan bijvoorbeeld spelletjes, het snuffelkleed, speurwerk en agility.

Om veel aspecten van bovengenoemde onderwerpen in een activiteit te kunnen ondervangen is WOOFCAMP ontwikkeld.

Tijdens WOOFCAMP ben je zelf aan het sporten en doet je hond lekker mee. Veel aandacht is er voor die spelenderwijs verschillende gedragslagen in de oefening te worden geïntegreerd. Elke oefening heeft voor de hond verschillende niveaus m.b.t. moeilijkheidsgraad. Het wordt dus nooit saai.

WOOFCAMP

Een aantal punten waar WOOFCAMP aandacht aan geeft op een rij:

 • Wat gebeurt er als het energieniveau omhoog gaat en hoe brengt men deze weer naar beneden?
 • Hoe leer je een hond iets aan, en hoe speel je met het leerproces?
 • Wat is je eigen input  op het gedrag van jouw hond? En op die van een ander?
 • Wat is de invloed van de locatie op het gedrag van de hond?
 • Wat doet het voor een hond om wekelijks dat een-op-een moment met de baas te hebben?
 • Hoe is het voor verantwoordelijke mensen met een niet sociale hond (angst, agressie, etc,) om goed te functioneren in deze maatschappij? En hoe helpt WOOFCAMP hierbij
 • Hoe fijn is het om buiten te sporten en tegelijk de band tussen jou en je hond te versterken?

Woofcamp is lekker gezond bezig zijn met je hond. Zonder druk en zonder verplichtingen.

De een-op-een tijd met je hond is van grote kwaliteit, de band wordt versterkt en jij en jouw hond komen heerlijk uitgelaten thuis na een les woofcamp.

Zin gekregen? Kijk dan op WWW.WOOFCAMP.NL en schrijf je in!

Terug naar ovezicht