Koud weer: Hoe voorkom ik onderkoeling en andere kwalen?

Koud weer: Hoe voorkom ik onderkoeling en andere kwalen?

Waar moet ik op letten als ik bij koud weer met m’n hond naar buiten ga? En hoe voorkomt ik dat hij onderkoeld raakt of met andere kwalen te maken krijgt. 

Risicofactoren

Hoe goed jouw hond bestand is tegen de kou, hangt af van het ras. Uiteraard verschilt dit ook per hond. Een aantal factoren zorgt er daarnaast voor dat de kou een grotere invloed heeft op jouw viervoeter. Dat zijn:

  • De vacht. Hoe dunner de vacht, hoe sneller je hond afkoelt.
  • Een kale buik. Heeft je hond een kale buik? Dan zal hij sneller afkoelen.
  • De leeftijd. Puppy’s kunnen minder goed tegen de kou dan honden van een paar jaar oud. Oude honden zijn ook extra kwetsbaar, omdat ze hun lichaamstemperatuur minder goed kunnen reguleren.
  • Is je hond ziek? Kijk dan goed uit bij koud weer. Ze zijn extra gevoelig voor kou.
  • Heftige wind en/of regen. Dit versterkt de verschijnselen die optreden als gevolg van kou.
  • Gesmolten sneeuw. Sneeuwklompjes kunnen blijven hangen in de vacht. Dit is niet alleen onprettig, maar kan ook zorgen voor snelle afkoeling.

Heeft mijn hond het koud?

Als je hond het koud heeft of je hond is aan het afkoelen, dan kan je dat herkennen aan een aantal verschijnselen:

  • Je hond gaat rillen
  • Het ademen gaat moeizaam
  • De hartslag wordt zwakker

Het kan ook zijn dat je hond in zichzelf keert, geen contact zoekt en niet wil spelen. Wanneer je een of meerdere van deze verschijnselen constateert, is het verstandig om je hond goed in de gaten te houden en het comfortabeler voor hem of haar te maken. Koelt de hond namelijk teveel af, dan kan onderkoeling optreden.

Let op de lichaamstemperatuur van je hond

De lichaamstemperatuur van een hond ligt normaal gesproken tussen de 38°C en 39°C. Door inspanning en stress kan dit snel oplopen met een halve tot een hele graad, en door kou kan de temperatuur juist snel dalen. Iets lager is niet zo erg, maar wanneer de temperatuur beneden de 37,5 graden zakt en je hond begint afwijkend gedrag te vertonen, dan raden wij aan om contact met de dierenarts op te nemen voor advies.

Het is belangrijk dat je de lichaamstemperatuur goed meet. Dit kan je het beste doen met een digitale thermometer voor mensen. Aan de oren voelen is bijvoorbeeld geen goede manier om de exacte temperatuur te meten.

Verzorg de poten van je hond goed

Het is zeer belangrijk om de poten van je hond in de winter extra goed te verzorgen, voornamelijk omdat er dan gestrooid wordt. De pekel blijft aan de poten van de hond kleven of gaat in een open wondje in de poot zitten. Na het uitlaten is het verstandig om de poten van je hond af te spoelen met lauw water. Zo voorkom je dat je hond de pekel van de poten aflikt en er zoutresten in de maag terecht komen.

Om te voorkomen dat er pekel en sneeuwklonten aan de poten van je hond blijven zitten – dit kan namelijk pijn doen – kan je de poten insmeren met vaseline of speciale potenbalsem. Vaseline is niet giftig voor honden, let er wel op dat de vaseline vrij is van toevoegingen.

Feit of fabel: hondenpoten blijven ook in de winter warm

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, hebben honden in de winter geen last van koude poten. De bloedvaten die bloed vanuit de poten naar het hart pompen en de vaten die bloed van het hart naar de poten pompen, liggen heel dicht bij elkaar. Het bloed dat vanuit het hart wordt rondgepompt is warm; die warmte stroomt direct door naar de bloedvaten die het koude bloed weer afvoeren. Zo warmt het koude bloed al wat op voordat het hart bereikt is. Een hond kan zijn lichaam hierdoor zeer effectief op de juiste temperatuur houden.

Wat te doen als je hond onderkoeld is

Als je hond onderkoeld is zijn er een aantal dingen die je kan doen:

  • Breng je hond naar een warme omgeving
  • Geef je hond suiker en warm drinken
  • Pak je hond in met dekens om hem weer warm te krijgen
  • Neem contact op met je dierenarts!


Terug naar overzicht