Waar let ik op bij het uitzoeken van een goede uitlaatservice?

Hoe kies je nou de juiste uitlaatservice voor jouw hond?

Dit is een veel gestelde vraag. Naast dat je een goed gevoel moet hebben over de service is het van belang om de volgende vragen te stellen aan je uitlaatservice in spe.

Hoe zorgt de service ervoor dat de honden veilig worden vervoerd?

Veilig vervoer van honden wordt gewaarborgd wanneer elke hond zo veel mogelijk in een eigen bench geplaatst wordt. Zo kan er geen ruzie ontstaan tijdens de rit, maar kunnen de honden wel gezellig met elkaar roddelen over hun baas.

Wat doet de uitlaatservice eraan om de auto waarin de honden worden vervoerd goed te ventileren? Hoe houden ze de temperatuur in de gaten?

Je zou zeggen dat het voor zich spreekt dat de ruimte waarin de honden worden vervoerd goed geventileerd is. Echter zie ik soms nog wel hondenuitlaatservices waarbij de honden achter in een niet geventileerde cabine worden vervoerd. Ik vind dat onverantwoord en raad je dan ook aan om te vragen hoe de uitlaatservice voor voldoende frisse luchttoevoer zorgt. In de zomer is dat ook nog eens van belang ivm warmteregeling.

DogDoc heeft dakventilatie wat in zomer en winter voor genoeg frisse lucht zorgt. Bovendien is de achter cabine verbonden met de bestuurderscabine door middel van een opening. Daardoor kunnen wij te allen tijde de situatie achterin in de gaten houden. Om het gezellig te houden voor de honden, heeft Dogdoc aangenaam licht achterin geplaatst, waardoor de honden niet in het donker hoeven te zitten.

De temperatuur in de achter cabine houden we in de gaten door middel van een temperatuurmeter die in de bestuurderscabine afgelezen kan worden.

Bij extreme hitte in de zomer korten we de wandelingen in en houden we de honden lekker koel door een mobiele douche voorafgaand, tijdens en/of na de wandeling. En in de winter houden we de honden lekker warm door allergievrije bedden in de benches te leggen.

Hoe groot zijn de groepen?

Honden zijn roedeldieren en vinden het fijn om met meerderen op pad te zijn. The more the merrier, zou je denken. Maar het aantal moet wel overzichtelijk blijven en de begeleider moet wel de veiligheid van alle honden kunnen waarborgen. Vandaar dat Dogdoc niet meer dan 6 tot 7 per begeleider meeneemt. Op die manier garanderen we adequate begeleiding en professionele leiding voor de honden, plus voldoende persoonlijke aandacht. Omdat bij Dogdoc meestal met twee begeleiders wordt gelopen kunnen er maximaal 12-14 honden mee in een groep.

Wordt er daadwerkelijk zo lang gewandeld als wordt aangegeven? 

Dat is altijd wat lastiger na te gaan. Je zult ervan op aan moeten dat dat wat beloofd wordt ook wordt nageleefd. Bij Dogdoc maken we altijd een wandeling van 1 tot 1,5 uur, mits het weer dat toelaat. Bij extreme hitte in de zomer of bij extreme koude in de winter passen we de lengte van de wandelingen aan om de gezondheid van de hond te waarborgen.

Hoe lang zitten de honden in de auto? 

Dat is ook een belangrijk punt. De meeste honden kijken enorm uit naar hun roedelwandeling en zullen vaak staan springen en blaffen als ze de auto horen aankomen. Maar te lang stilzitten in de benches in de auto is niet leuk. Vraag daarom altijd even hoe de service ervoor zorgt dat de auto-tijd zoveel mogelijk wordt beperkt.

DogDoc beperkt de auto-tijd voor de honden door zoveel mogelijk in één postcode gebied actief te zijn en de route logisch op te bouwen. We streven ernaar om niet langer dan één uur onderweg te zijn per rit.

Hoe weet u zeker of uw hond wel is meegeweest? 

Ook zo’n goede vraag om te stellen. Hoe weet je nou of de hond echt op pad is geweest en niet de hele dag binnen heeft gezeten. Het is ongeloofelijk maar waar, dit gebeurt!

Bij DogDoc lossen we dit op door élke wandeling foto’s op de besloten Facebook pagina te plaatsen. Zo kan je zien waar we zijn geweest en meegenieten van de pret die we met z’n allen hebben gehad tijdens de wandeling.

Hoe veilig is het dat de honden los mee lopen? 

Het liefst wil je je hond lekker los laten lopen zodat hij al z’n energie kwijt kan en kan dollen met de andere honden. Maar wat als jouw hond een “wegloper” is of door zijn jachtinstinct de benen neemt wanneer hij wild ruikt?

Dan kan er gekozen worden om de hond aan de riem te laten lopen. Een oplossing die meer bewegingsruimte biedt is het werken met Tractive. Dat is een app die in combinatie met een tracker die je op de halsband klikt de locatie van de hond doorgeeft via een app op je mobiel.

DogDoc is enthousiast over deze app en werkt daar graag mee. Wanneer honden voor het eerst meegaan, krijgen ze altijd een tracker zodat we ze kunnen volgen en hun wandelgedrag beter leren.

Succes met het uitzoeken van je uitlaatservice!

Ik hoop dat deze tips je helpen een passende uitlaatservice te vinden bij jou in de buurt, want hoe dichter bij hoe beter voor de hond natuurlijk. Als je nog aanvullende toetscriteria weet te verzinnen, dan hoor ik ze graag van je. Op deze manier zorgen we ervoor dat er steeds meer verantwoorde en gezellige uitlaatservices komen die daadwerkelijk bieden wat ze beloven.

Marit van DogDoc

Terug naar overzicht